De begrafenis als afscheid van uw naaste

Indien u geconfronteerd wordt met het overlijden van een naaste zijn er tal van dingen die u en wellicht ook andere familieleden dienen te regelen. Het voornaamste wat u dient te regelen is de uitvaartceremonie. De één kiest voor crematie, de ander voor een begrafenis. Om u enigszins een beeld te geven van wat u kunt verwachten van een begrafenis op een begraafplaats, maakte Uitvaartverzorging IJsselmeergebied uit Almere voor u een beschrijving van het verloop van dit type uitvaart. Zo weet u wat er komt kijken bij het vormgeven van een begrafenis.

Keuzes voor tijdens de uitvaart

Na het overlijden breekt een tijd aan van keuzes maken, keuzes die zwaar kunnen vallen op de schouders van de nabestaanden. Een uitvaartverzorger helpt u waar nodig en kan een deel van de zware last van u ontnemen, zodat u op de dag van de uitvaart uw volledige aandacht aan de begrafenis en uw verdriet kunt geven. 


Hoe verloopt de dag van de uitvaart?
Het ligt natuurlijk geheel aan uw keuze en de wensen van de overledene hoe een begrafenis verloopt. Om u toch een beeld te geven van wat er bij een begrafenis komt kijken, vindt u hier een globaal voorbeeld:

• De overledene wordt opgehaald door een rouwauto, die vaak wordt gevolgd door een of meerdere auto’s met nabestaanden: de rouwstoet.
• Bij de ingang van de begraafplaats wachten de genodigden op de komst van de rouwstoet.
• De uitvaartverzorger loopt vervolgens vooraan de stoet richting het graf en de dragers van de kist lopen met de rouwauto mee.
• Dan volgt de afscheidsplechtigheid.
• Daarna wordt de kist door de dragers naar het graf gedragen, en laat men de kist in het graf zakken.

Veel begraafplaatsen hebben ook een aula waar de afscheidsceremonie kan plaatsvinden. In dat geval zal de overledene eerst naar die ruimte worden gedragen, waarna de ceremonie plaatsvindt. Vervolgens dragen de dragers de overledene richting het graf.

Condoleance en Rouwperiode
Het laatste onderdeel van de uitvaart is de condoleance, die vaak plaatsvindt in de condoleanceruimte van de begraafplaats. Hier is het voor belangstellenden mogelijk om hun steun aan de nabestaanden te betuigen.

Ook na de begrafenis breekt vaak een moeilijke tijd aan voor de nabestaanden. Vaak voelen mensen zich ‘geleefd’ gedurende de periode tussen het overlijden en de begrafenis zelf. Er is vaak pas na de uitvaart meer ruimte voor verdriet. Ook met het rouwproces kan een uitvaartverzorger u helpen en steunen. Mocht u daar behoefte aan hebben, neem contact op met uw uitvaartverzorger.

CTA
Bij Uitvaartverzorging IJsselmeergebied uit Almere ondersteunen wij u graag bij de voorbereiding en uitvoering van de begrafenisdienst van uw naaste. Ook bieden wij achteraf steun bij het rouwproces. Kies voor een waardig en gepast afscheid, begeleid door begripvolle professionals. U kunt ons altijd bereiken voor advies.

0
Feed